EstroCare | 7 mei 2020
Huidklachten in de overgang, wat is eraan te doen? (deel 1)
By EstroCare

Gepubliceerd: EstroCare
Datum: 7 mei 2020
Door: Nynke

 

Rimpels, puistjes, minder elasticiteit. Je huid kan flink veranderen tijdens de overgang. Hoe komt dat eigenlijk? En wat kun je ertegen doen? Dr. Jetske Ultee vertelt erover op de blog van EstroCare.

 

Huidklachten in de overgang, wat is eraan te doen? (deel 1)

 

Als EstroCare hebben we veel onderzoek gedaan naar je huid en de overgang. We waren erg onder de indruk van de informatie die wij vonden bij dokter Jetske Ultee. Uiteindelijk hebben wij besloten geen huidverzorging in ons assortiment op te nemen maar dat neemt niet weg dat we wel alles willen weten van de effecten van de overgang op de huid. Daarom hebben wij dr. Jetske Ultee om een interview gevraagd. Wat is er anders aan een huid in de overgang? Waarom veroudert mijn huid sneller in de overgang? Waarom heb ik opeens last van puistjes en acne in de overgang? Jetske legt het uit.

 


Nynke in gesprek met…dr. Jetske Ultee van Uncover Skincare.

Dokter Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie en heeft een eigen productlijn. Al jaren verdiept zij zich in huidverzorging. Ze is overtuigd van de zin van goede skin care, maar tegelijkertijd geschokt over de hoeveelheid onzin die er wordt verkocht in de wereld van cosmetica.


 

 

Kunt u iets over uzelf en uw bedrijf vertellen? Over uw passie en idealen?

Jetske: Na mijn studie geneeskunde en mijn promotieonderzoek begon ik te werken als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Daar kwam ik erachter hoe geweldig ik het vind om mensen te helpen met hun vragen en huidproblemen. Tijdens dat werk bleek ook dat veel mensen door het gebruik van verkeerde, of verkeerd gebruik van cosmetische producten huidklachten kregen. Want er zijn nogal wat producten op de markt die irriterende ingrediënten bevatten of niet doen wat ze beloven. Bijvoorbeeld als er ‘werkzame’ stoffen in dusdanig verwaarloosbare concentraties zijn toegevoegd aan een product, waardoor het product simpelweg niets kan doen. Of de misleidende claim dat je diepe rimpels weg kunt smeren. Dat kan niet. Wél kun je fijne lijntjes weghalen, pigmentvlekken verminderen of een vale huid verbeteren. Ook zijn dure crèmes niet per definitie beter dan de goedkopere varianten.

 

 

“Met geen enkele crème kan je diepe rimpels wegsmeren. Wél kan je fijne lijntjes weghalen en pigmentvlekken verminderen”

 

 

Ik vind dat mensen het recht hebben om te weten wat wel en niet waar is. Wat is er bewezen in wetenschappelijke studies? Welke ingrediënten doen écht wat voor je huid? Welke stoffen kun je juist beter vermijden? Ik deel graag mijn kennis, zodat mensen bewust en goed geïnformeerd voor cosmeticaproducten kunnen kiezen. Want mijn belangrijkste drijfveer is mensen helpen aan een mooiere huid.

 

 

 “Mijn grootste drijfveer is mensen helpen aan een mooiere huid”

 

 

Verandert de huid door de overgang?

JetskeJa, absoluut. De productie van het hormoon oestrogeen neemt enorm af wanneer je in de overgang komt. De huid wordt daardoor droger en dunner. Er zijn ook aanwijzingen dat het eiwit elastine (onder andere verantwoordelijk voor de elasticiteit in de huid) enorm terugloopt vanaf de menopauze. Collageen en oestrogeen lijken ook met elkaar in verbinding te staan. Collageen is een ontzettend belangrijk eiwit in je lichaam. Het is een structuureiwit. Als onderdeel van het bindweefsel zorgt het door het gehele lichaam voor stevigheid. Zo zorgen collageenvezels in de dermis – dat is de laag onder de opperhuid – voor stevigheid van de huid.

 

Vooral de eerste vijf jaar na de menopauze neemt het collageen in de huid flink af. De directe gevolgen hiervan op de huid kunnen zijn rimpels, een slappe huid, ingevallen wangen en een doorschijnende huid.

 

Daarnaast zorgt de afname van oestrogeen ervoor dat je minder goed water kunt vasthouden in je huid en ook de talgproductie neemt af. Het gevolg is een droge(re) huid. Ook krijgen mannelijke geslachtshormonen door de afname van oestrogeen meer de overhand. Hierdoor kun je last krijgen van puistjes of van vervelende haartjes in het gezicht.

 

 

“Door de overgang wordt de huid droger en kan de gevoeligheid voor puistjes en acne toenemen”

 

 

Deze gevolgen voor de huid van het oestrogeenverlies komen bovenop het natuurlijke verouderingsproces. Want vanaf ongeveer je 30e jaar is dat proces al bezig en neemt bijvoorbeeld het collageengehalte al jaarlijks af in de huid.

 

 

Zijn er speciale verzorgingsproducten voor het gezicht voor de overgang?

Jetske: Het belangrijkste voor elke huid is om deze mild te verzorgen, dit geldt dus ook voor de huid in de overgang. Gebruik altijd zachte producten die passen bij jouw huid. Daarbij is het zinvol om te kijken of je huidtype veranderd is door de overgang. Zo kan je huid bijvoorbeeld wat droger zijn geworden en daardoor kan je huid nu meer behoefte hebben aan een rijkere, vollere crème dan vroeger.

 

 

Dode huidcellen verwijderen

Vanaf je dertigste gaat de celvernieuwing een stuk minder soepel: je huid heeft meer moeite om dode huidcellen kwijt te raken. Door je huid te exfoliëren kun je hier een handje bij helpen. Met een exfoliant verwijder je namelijk de dode huidcellen die zich ophopen op je gezicht en die kan je huid wat egaliseren en je een frissere uitstraling geven.

 

 

“Met een exfoliant verwijder je de dode huidcellen die zich ophopen op je gezicht en die kan je huid wat egaliseren en je een frissere uitstraling geven”.

 

 

Glycolzuur of Salicylzuur

Je kunt je huid onder andere exfoliëren met glycolzuur en met salicylzuur. Glycolzuur dringt wat dieper in de huid, maar kan daardoor ook wat meer irriteren. Het is vooral geschikt voor de wat verouderde of droge huid die niet gevoelig is. Glycolzuur exfolieert pas goed vanaf een concentratie van 5%. Salicylzuur is vetoplosbaar, dringt goed door tot in de poriën en lost daar opgehoopt talg op. Hierdoor is dit ingrediënt meer geschikt voor de vette huid die neigt naar puistjes/acne. Omdat het minder irriteert, is het ook geschikter voor de gevoelige huid. Salicylzuur is al vanaf een concentratie van 0,5% werkzaam.

 

Daarnaast is het belangrijk dat de zuurgraad (pH-waarde) juist is, namelijk tussen 3 en 5. Is de pH-waarde lager dan 3, dan zal de exfoliant de huid makkelijker irriteren. Een product met een pH-waarde hoger dan 5 zal niet meer werken, het zuur is dan namelijk geneutraliseerd.

 

 

Welke exfoliant kan een vrouw in de overgang het beste kiezen?

Wij kijken in principe niet naar of mensen in de overgang zijn of niet, maar hoe het op dat moment met de huid is. Heb je een droge huid die niet gevoelig is? Dan adviseren we glycolzuur. Is de huid droog, maar heel erg gevoelig? Dan adviseren we salicylzuur. Deze exfoliant is namelijk net iets milder voor de huid en daarom kun je beter met die exfoliant beginnen. Als je gewend is aan deze exfoliant zou je ook glycolzuur kunnen proberen. Heb je een vette huid? Dan is salicylzuur een betere keuze.

 

 

“Je kunt het eigenlijk niet zo snel fout doen. Het enige waar je op moet letten is dat je het gebruik van de exfoliant rustig opbouwt, anders irriteer je je huid in plaats van deze te verbeteren”.

 

 

Vitamines A, C & E

Zoek daarnaast naar producten met in ieder geval voldoende concentraties Vitamine A en vitamine C + vitamine E. Bij vitamine C heb je namelijk vitamine E nodig om vitamine C stabieler en werkzamer te houden. Daarbij is ongeveer 1% vitamine E voldoende. Van Vitamine A en C+E is aangetoond dat ze fijne lijntjes zichtbaar kunnen verminderen. Producten met deze kwetsbare ingrediënten erin moeten wel luchtdicht verpakt zijn om de werkzaamheid ervan te behouden.

 

Vitamine C, E en niacinamide (vit B3) herstellen de barrièrefunctie van de huid, en daarmee de vochtbalans. Tegen fijne lijntjes werken vitamine A-zuur en vitamine C het besteDeze ingrediënten zijn heel goed onderzocht en hebben echt een bewezen werking tegen tekenen van huidveroudering.

 

 

 ‘De beste anti-rimpel crème is … zonnebrandcrème!’

 

 

Zonnebrandcrème

Voor het behouden van een mooie huid is er eigenlijk maar één advies: smeer je in met een goede zonnebrandcrème en combineer die met een crème met antioxidanten. Want maar liefst 90 procent van de huidveroudering ontstaat door blootstelling aan de zon. Voorkomen is beter dan genezen.