Grazia | Januari 2018
Kan vitamine C jouw huid redden?
By Grazia

 

Gepubliceerd: Grazia
Datum: januari 2018
Door: Eva Dusch

 
 

Grazia wijdt een leuk artikel aan good old skin saver vitamine C, de Beyoncé van de cosmeticawereld. Dr. Jetske Ultee vertelt wat er zo bijzonder is aan het ingrediënt en waarom een te hoge dosis nu juist slecht is. Lees het hier:

 

 

 

Kan vitamine C jouw huid redden?

 

Hogere doseringen in cosmetica zetten vitamine C opnieuw op de kaart. En niet voor niets: deze skin saver kan je huid transformeren. Get yourself a squeeze.

 

 

Ingrediënten in huidverzorging zijn als popsterren. Regelmatig zien we nieuwe namen al headliner verschijnen maar vaak verdwijnen ze net zo snel uit de schijnwerpers als ze erin kwamen.

 

Vitamine C is echter de Beyoncé van de cosmeticawereld. Internationaal geroemd en zo steady als wat. Deze vitamine heeft een ijzersterk track record. Het is een van de meest onderzochte huidingrediënten en de huidverbeterende werking is wetenschappelijk bewezen. Toch heeft dit zo vanzelfsprekende ingrediënt zichzelf weer opnieuw in de kijker gespeeld als schoonheidsheld. Moisturizers, crèmes en serums pronken opeens met een grote letter C op de voorkant. Al is het alleen maar omdat het een van de belangrijkste antioxidanten op deze aardbol is én het als een strijkijzer tegen de tijdlijn in je gezicht werkt (De C van collageen, wink wink).

 

Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie: “De belangrijkste remedie tegen schade van buitenaf is de huid zo goed mogelijk in conditie houden. Dit vraagt simpelweg om dagelijkse huidverzorging met goede, milde ingrediënten die huidbarrière intact laten én versterken. Crèmes met voldoende hoge concentraties antioxidanten zijn daarbij geen overbodige luxe.”

 

 

Juicy smeersel

Goed, waar begin je? Uiteraard is dat glas water met citroen in de ochtend drinken een goede zet. Maar waarom omlopen als je ook een directe route hebt? Je kunt die vitaminebron ook meteen op je gezicht smeren. Op die manier werk je gerichter, sneller en het zwengelt allerlei goede huidprocessen aan. Het boost de hydratatie, zorgt voor een frisse en gezonde glow, het beschermt tegen zonbeschadiging, werkt ontstekingsremmend (fijn bij acné en rosacea) en is je meest dodelijke wapen tegen vrije radicalen. Vooral die laatste eigenschap is essentieel, aangezien deze onstabiele moleculen schade veroorzaken aan gezonde huidcellen.

 

Wie stiekem vreest voor een tekst aan collageen en dus de strijd tegen de zwaartekracht (genetische aanleg daargelaten) mag zeker in haar handen knijpen met zoveel vitamine C voorhanden. ’s Werelds beste dermatologen prijzen dit ‘stoffige’ ingrediënt immers nog steeds als nummer één anti-agingmiddel. “Moeilijk en chique ingrediënten, zoals goud, kaviaar of bijengif, werken zeker niet altijd beter voor de huid. Soms geldt juist het tegenovergestelde. Vitamine C en A hebben inmiddels bewezen dat ze écht iets doen voor de huid. Met name voor tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en pigmentvlekken”, vertelt Ultee.

 

 

Dubbele werking

Vitamine C is voor je huidverzorgingsroutine net zo’n essentieel onderdeel als het aantrekken van ondergoed in je ochtendroutine (we gaan ervanuit dat dit toch wel een must is). Zeker aangezien een goede huidverzorging staat of valt bij discipline en regelmaat. Klinkt overbodig serieus, maar twintig jaar later ben je jezelf dankbaar. Zo zou er eigenlijk een alarm moeten afgaan zodra je de deur uit stapt zonder een goede laag vitamine C met SPF50 (dé ultieme combi) op je gezicht. Breng ’s ochtends een flinke laag aan, zodat het de hele dag kan inwerken en bescherming biedt.

 

 

Bouw het gebruik van vitamine C rustig op, dan kan je huid even wennen

 

 

Ultee: “Niet alleen luchtverontreiniging, maar ook de straling van de zon pleegt een flinke aanslag op de voorraad antioxidanten in je huid. En die voorraad slinkt ook nog eens als je ouder wordt. Vergeet daarom ook niet om je huid dagelijks opnieuw te beschermen met een goede SPF. En dan het liefst een product met voldoende antioxidanten om de huid nóg maar eens een handje te helpen bij het neutraliseren van al die vrije radicalen.” Mag je blind vertrouwen op vitamine C als hero skincare-ingrediënt? Nee, zo simpel is het niet. Het ene product is het andere niet en meer is niet altijd beter. Daarom is etiketten lezen belangrijk. De volgende vier criteria geven je heldere richtlijnen voordat je tot aankoop overgaat.

 

 

1. Kijk naar de concentratie

Alleen in hoge concentraties (minstens 4%) werkt vitamine C. Om erachter te komen of er inderdaad voldoende in een product aanwezig is, check je de ingrediëntenlijst. De stof moet in het eerste 1/3 deel vermeld staan.

 

2. Kies de juiste verpakking

Vitamine C kan slecht tegen vocht, licht en zuurstof. Hierdoor kan het een tegenovergesteld effect hebben op de huid en voor vrije radicalen zorgen. Kies daarom eerder voor een pompflacon dan een potje of glazen flesje.

 

3. Welke stof?

Staar je niet blind op die grote letter C. Vitamine C is vaak terug te vinden onder de naam ascorbic aid (ascorbinezuur). Let ook op andere termen als: ascorbyl palmitate, sodium ascorbyl phosphate en magnesium ascorbyl phosphate.

 

4. Met mate

Bouw het gebruik langzaam op. Een te hoge concentratie vitamine C kan juist voor schadelijke deeltjes zorgen. Zeker als het product niet goed wordt geformuleerd, verpakt en bewaard. Ultee: “Ik vind extreem hoge concentraties van vitamine C niet verstandig. Er kan dan juist een disbalans ontstaan tussen vitamine C (en andere antioxidanten) en pro-oxidanten. Ook kan een flinke dosis zorgen voor een tintelende huid na het aanbrengen van het product. Dit is niet erg, maar laat je huid rustig even wennen.”