Vogue | 29 juli 2018
Minerale zonnebrand
By Vogue

 
Heel de huid

Gepubliceerd: Vogue
Datum: 29 juli 2018
Door: Karen van Ede
 
 

Vogue vraagt zich af of er zonnebrandproducten met minerale filters bestaan die geen witte waas achterlaten. Dr. Jetske Ultee komt met een (betere) oplossing. Lees het hier:

 
 

Waarom je een minerale zonnebrand zou moeten gebruiken

 

Vogue’s beautydirector Karen van Ede legt je uit hoe je een minerale zonnebrand vindt zonder wit waasje.

 
Chemische zonnefilters kunnen huidirritatie veroorzaken. Bovendien kunnen ze het zeewater verpesten. Een alternatief voor een chemisch zonnefilter is een mineraal, of ook wel ‘fysisch’ filter. Hoe vind je een product met zo’n filter en zonder wit waasje? 
 

 

Hawaï zegt nee

UV-filters reflecteren UV-licht of absorberen het. Chemische filters trekken in de huid en absorberen UV, minerale filters blijven op de huid liggen en weerkaatsen het. Over UV-filters is een hoop gedoe. Sommige zonproducten zijn zelfs verboden in Hawaï, omdat ze een troebel laagje over het zeewater leggen, ofwel bye bye koraal. En omdat er 14.000 ton zonnebrand per jaar in de bedreigde koraalriffen terecht komt, zijn de filters ‘oxybenzone’ en ‘octinoxate’ in Hawaï verboden. In Amerika zijn sommige alternatieve filters nog niet toegestaan door de FDA, vreemd genoeg. Koop je dus een Amerikaans product, dan heb je kans dat je op je vakantiebestemming het zeewater vervuilt. Er zijn alternatieven genoeg, en wees gerust, de EU heeft ook strenge richtlijnen voor UV-filters. Dus koop als het kan Europees (nee, dit is geen handelsoorlog in zonnebrand).
 
 

Nano? Dan geen spray

Omdat UV-A (met de A van Aeging) niet alleen uit lange, maar ook uit korte stralen bestaat, is het slim een filter te kiezen dat zowel UV-B als lange en korte A aanpakt. Het liefst wil je natuurlijk een filter dat niet schadelijk is voor je huid, en ook niet voor het milieu. Dan kom je uit bij een mineraal of fysisch filter van ’titaniumdioxide’ en/of ‘zinkdioxide’, maar het nadeel is dat er een dof wit waasje op je huid kan achterblijven. Als er nanotechnologie wordt gebruikt, kunnen de minerale filters in heel kleine deeltjes verpakt worden en zijn ze transparant. Zo’n nano filter (het moet op de verpakking staan) moet je niet in sprayvorm gebruiken, omdat je het zou kunnen inademen en dat kan slecht zijn voor je gezondheid. Vaak wordt een combinatie van filters gebruikt, en dat maakt het uitpluizen ervan niet gemakkelijk. Maar minerale filters kunnen geen kwaad. Zinkoxide wordt vaak gecombineerd met titaniumdioxide. Zinkdioxide is een wittig poeder dat werkt als zonnefilter tegen UV-A én -B. Omdat de cosmetica-industrie nooit stil zit, zijn er al aardig wat transparante producten die je met een veilig gevoel kunt gebruiken. Zonder nano.
 
 

Het alternatief voor fysisch

Jetske Ultee gebruikt in haar Uncover-zonproducten de filters ’tinosorb S’ en ’tinosorb M’. Tinosorb M geeft UV-A- en UV-B-bescherming, wordt niet of nauwelijks door het lichaam opgenomen, geeft een lage kans op huidirritatie of allergie en is erg stabiel. Op haar website zegt zij: ‘Ik vind ze zo fijn, omdat ze niet alleen je huid heel goed beschermen tegen zowel UV-A als UV-B, maar qua eigenschappen ook tussen de chemische en fysische filters in zitten. De voordelen zijn gecombineerd en van de nadelen hebben we geen last meer! Helaas is tinosorb ook een relatief dure filter en wordt daarom bijna altijd in combinatie met andere zonfilters gebruikt. In heel goedkope producten zie je deze filter niet vaak terug. Jammer!’ 

 

Uncover Suncare spf 15 en 30, €39,95, via Dr. Jetskee Ultee.