Glamour | Oktober 2018
Heb jij een screenface?
By Glamour

 

 
Gepubliceerd: Glamour
Datum: oktober 2018
Door: Door: Nina Eva Davies
 
 
 

Moet je je nu ook al insmeren tegen rimpels en huidschade als je achter een beeldscherm zit? Dr. Jetske Ultee over het effect van blauw licht in Glamour. Lees hier het artikel:

 
 
 

Heb jij een screenface?

 

Smeer je je suf met zonnebrand en denk je veilig te zijn, gaan er steeds meer stemmen op dat beeldschermlicht bijna net zo slecht is voor je huid als zonlicht. Met als gevolg: een ‘screenface’. Is dat ‘blauwe licht’ écht zo schadelijk?

 

Je kent het wel. ’s Avonds ontiegelijk lang op Pinterest fantaseren over die nog -niet bestaande badkamer, terwijl je ondertussen verwikkeld bent in een groepsapp over de laatste ‘Temptation island’ – intriges . Een onschuldig tafereel. Maar als we de nieuw gelanceerde ‘blue light’-crèmes en -serums moeten geloven is dit gedrag niet zonder gevolgen. We weten maar al te goed dat dit digitale tijdperk onze ogen verpest en slaappatronen beïnvloedt. En daar blijft het helaas niet bij, want beeldschermlicht zou ook onze huid aantasten. Schreeuw-emoji!
 
 

Mogelijke huidveroudering

Volgens onderzoekers is de boosdoener High Energy Visible light (HEV – beter bekend als ‘blauw licht’). Dit licht dringt door tot in de huidcellen met mogelijk huidveroudering als gevolg. Denk aan pigmentatiestoornissen, en vorming van rimpels en ouderdomsvlekken. HEV zit in daglicht, fluorescerend licht en ledlicht. Oftewel: beeldschermen van telefoons, computers, tablets en televisies stralen HEV-licht uit. De vraag of blauw licht écht zo schadelijk is, houdt de gemoederen bezig. ”Bij de onderzoeken die zijn gedaan, is gebruikgemaakt van speciale lamp en die blauw licht met heel hoge energie uitstralen.
Dat is eigenlijk niet te vergelijken met de dosis die je in het dagelijks leven krijgt,” zegt huidexpert dr. Jetske Ultee. Ook de claim ‘vier uur achter je beeldscherm is net zo schadelijk als één uur onbeschermd in de zon’ deed stof opwaaien. Dagblad NRC onderzocht deze bewering en kwam tot de conclusie dat die absoluut niet waar is. Volgens experts is het schadelijke effect van blauw licht namelijk nooit bij mensen aangetoond, alleen bij dieren en in vitro (oftewel buiten het lichaam, meestal in een reageerbuis, red.). Voor screenfaces zou dus domweg (nog) geen bewijs zijn.
 

 

‘Nachtelijke blootstelling aan blauw licht verstoort het slaap-waakritme van huidcellen’


 

 

Is het nou nacht of niet?

Máár (ja, er is een maar), een onderzoeksteam van Estée Lauder zegt dat je ’s nachts je beeldscherm toch maar beter met rust kunt laten. ”We zien dat blootstelling aan blauw licht, gedurende de nacht , het natuurlijke slaap-waakritme van huidcellen verstoort,” vertelt dr. Nadine Pernodet, vice-president global research & development van Estée Lauder Companies. Huidcellen raken daardoor in de war en ‘denken’ dat het overdag is, wat het nachtelijke herstelproces van de huid verstoort. “Herstelt je huid ’s nachts niet, dan kan dit leiden tot zichtbare tekens van ouderdom of donkere kringen onder de ogen.” De nieuwste oogcrème van Estée Lauder “helpt de huid herstellen én beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals blauw licht’’, aldus dr. Nadine Pernodet.
 

 

Weg die telefoon

Wat kunnen, we doen, behalve crèmes smeren, om dit herstelproces niet te verstoren? Volgens dr. Jetske Ultee is voldoende rust en slaap van grote invloed op de huid. “Uit onderzoek blijkt dat mensen na slaapgebrek, vergeleken bij een periode met normale nachtrust, significant meer rimpels, een blekere huid, meer donkere cirkels, sterker gezwollen ogen, meer lijntjes en meer hangende oogleden hadden, “aldus de huidspecialist. Dr. Pernodet oppert : “Zet je telefoon op nacht modus. Daardoor verandert het kleuren spectrum van blauw- naar geeltinten. Zo word je al minder blootgesteld aan blauw licht.” Volgens ons is de beste optie: leg je telefoon ’s avonds, weg, lees een boek en treat yourself op een relaxende lavendelspray. Zzz-emoji.