RTL Nieuws | 18 september 2023
Ellen: 'Hoe krijg ik die donkere kringen onder mijn ogen weg?'
By RTL Nieuws

RTL Nieuws | Donkere kringen

Gepubliceerd: RTL Nieuws
Datum: 18 september 2023

Ellen heeft donkere kringen onder haar ogen. Verschillende zalfjes lijken niet te werken, wat werkt nu echt? Dr. Jetske Ultee legt uit wat je hieraan kunt doen.

 

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Ellen heeft donkere kringen onder haar ogen. Verschillende zalfjes lijken niet te werken, wat werkt nu echt? “Donkere kringen zijn écht moeilijk te behandelen, helaas.”

 
Ellen is 38 en merkt dat haar huid verslapt. Steeds vaker heeft ze donkere kringen onder haar ogen die niet of nauwelijks verdwijnen. Het zijn geen wallen, maar het is haar dunne huid die donker kleurt. Vroeg naar bed gaan lijkt niet echt te helpen, of soms wordt die nachtrust verstoord omdat ze jonge kinderen heeft.
 
Ze heeft oogcrèmes geprobeerd, oogmaskers, patches met parels tegen de donkere kringen. Niks lijkt te werken en ze vraagt zich af of die tientallen euro’s aan cosmetische middelen wel zin heeft. Hoe ontstaan die donkere kringen eigenlijk en kun je ze weg krijgen?
 
“Donkere kringen komen vaak voor, vooral bij mensen met een dunne, bleke huid en met oppervlakkig liggende adertjes”, zegt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee. “Die donkere kringen worden veroorzaakt doordat bloedvaten door de dunne huid onder de ogen heen schemeren. Dit is een kwestie van aanleg. Veroudering verergert het probleem.”
 
Een andere oorzaak van donkere kringen is volgens Ultee hyperpigmentatie van de huid. “Die pigmentafzetting onder de ogen komt vaker voor bij mensen met een wat donkerdere huid. Soms is het een combinatie van vaatjes en hyperpigmentatie.”
 

Ook bij wallen

Daarnaast kan je ook bij wallen of zakjes onder de ogen een donkere verkleuring zien. “Hier is eigenlijk iets anders aan de hand. De huid is verslapt en daardoor zie je een blauwige schaduw met soms wat ‘zakjes’ onder de ogen. Dit teveel aan huid ontstaat door huidverslapping, maar ook door vocht- en vetophoping. Ook nu spelen leefstijl en leeftijd een rol. Want met het ouder worden verslapt het bindweefsel onder de ogen, waardoor onderhuids vet niet langer wordt tegengehouden en vocht minder goed wordt afgevoerd. Triggers voor wallen zijn onder andere zon en roken, maar allergieën kunnen ook een rol spelen.”
 
Om maar meteen teleurstellingen te voorkomen: donkere kringen of wallen trek je niet zomaar recht met een crème. Ultee heeft wel wat tips om ze te voorkomen en te verminderen. De belangrijkste is je huid beschermen tegen de zon. “Zonschade maakt de huid dunner en slapper, waardoor de vaatjes onder de ogen nog beter zichtbaar worden.”
 
Stress en slaapgebrek beperken, helpt ook. “Het lijkt of de donkere verkleuring onder de ogen samengaat met weinig slaap en veel stress. Zorg dat je voldoende uurtjes in je bed ligt en probeer stress zo veel mogelijk te vermijden.”
 

IJzertekort

Er lijkt een verband te zijn tussen flinke tekorten aan ijzer en vitamine B12 en donkere verkleuringen onder de ogen. “Misschien kan een bloedonderzoek om je vitamine B12 en ijzergehalte te checken de moeite waard zijn.”

 
“Uit onderzoek weten we dat bij hyperpigmentatie onder je ogen de allerbelangrijkste stoffen azelaïnezuur, vitamine A en vitamine C zijn. Die laatste twee kunnen de huid onder de ogen ook verstevigen en daarmee op de lange termijn ook helpen bij de andere oorzaak van donkere kringen: het doorschemeren van de vaatjes.”
 

Aparte crème niet nodig

Een aparte oogcrème is volgens Ultee niet nodig. “Zorg ervoor dat de crèmes en serums die je dagelijks gebruikt bovenstaande ingrediënten bevatten. Maar verwacht geen wonderen. Donkere kringen zijn écht moeilijk te behandelen, helaas.”
 
Bij sommige schoonheidssalons wordt een laser, peeling en fillers bij donkere verkleuringen aangeraden. Kan dat helpen? “Dit wordt inderdaad veel ingezet bij donkere verkleuringen onder de ogen, maar de resultaten zijn wisselend en het bewijs of dit werkt, blijft dus wat matig.”
 
De snelste oplossing om die donkere kringen te camoufleren is volgens Ultee met een concealer. “Dit product geeft net iets meer dekking dan een foundation. Ga wel voor een product met alleen milde en verzorgende bestanddelen. Anders krijg je naast donkere kringen ook nog last van rode ogen.”